Kral Teo Kitabı
Kral gibi yetiştirilen çocuklara, hayat kral gibi davranmıyor. Onlar gelecekte, gerçek krallar karşısında kendilerini çok çaresiz ve yetersiz hissediyorlar.
Madalyon Psikiyatri Merkezi tarafından onaylanan, uzman psikologların çocuk yetiştiren herkese önerdiği benzersiz bir dizinin yeni kitabı…
Çocuğunuzu çok seviyorsunuz. Hayatta sizin çektiğiniz zorlukları çeksin istemiyorsunuz. Nasıl giyinmesi gerektiğini siz onun yerine düşünüp ona söylüyor, ne zaman yemek yemesi gerektiğini hatırlatıyorsunuz. Ödevlerini yapıp yapmadığını kontrol ediyorsunuz ki okulda zorluk çekmesin. Ayakkabılarını siz düzgünce bağlıyorsunuz ki güzel görünsün. Banyosunu siz yaptırıyor, saçlarını siz tarıyorsunuz. Okula giderken kitaplarını siz toparlıyor, çantasını siz hazırlıyorsunuz. Yemeğini yemesi için elinizde kaşıkla çocuğunuzun peşine düşüyorsunuz.
Peki çocuğunuzu hayata çok kötü hazırladığınızın farkında mısınız? Yukarıdakilerin hepsini kendisi yapan bir çocuğun karşısında sizin çocuğunuzun kendisini yeteneksiz, başarısız hissedeceğini hiç düşündünüz mü?
Daha zor koşullarda yetişen bir çocuk güçlüklerle mücadele ederken, aynı durumdaki sizin çocuğunuzun mücadele etmekten kaçacağını biliyor musunuz? Hiç ezilmesin diye evde kral gibi davrandığınız çocuğunuzun, ileride karşılaşacağı zorluklar karşısında nasıl ezileceğini hiç düşündünüz mü? Çocuklarınızın sorumluluklarını kendi üstünüze alarak onların daha rahat edeceklerini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Destek olduğunuzu düşünürken, aslında onları giderek daha güçsüz ve savunmasız bir şekilde geleceğe hazırlıyorsunuz. Oysa ona sorumluluklar vererek hayata daha donanımlı bir şekilde atılmasını sağlayabilirdiniz.
Dr. Gülseren Budayıcıoğlu ve Yağmur Artukmaç‘ın yazıp Nurbanu Asena’nın resimlediği Kral Teo Kitabı, bu kez çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hatalardan birisini konu ediyor. “Çocuğuma kral gibi davranmamın ne gibi bir sakıncası olabilir ki?” diyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Kitabın ilk bölümünde Teo’nun ödevlerini takip edip, duşa girmesinden saçını kurutmasına, yemek yemesinden çanta hazırlığına kadar her şeyini üstlenen annesi, resimli bir hikâye şeklinde anlatılıyor. Teo, hiçbir işini kendisi yapamayan, annesinin söylediği şeyleri, biraz da mızmızlık ederek yerine getiren bir çocuk. Her şey Teo’nun bir yaz kampına gitmek istemesiyle değişiyor. Anneannesi, annesine Teo’yu kral gibi yetiştirmelerinin onu arkadaşlarından geride bıraktığını söylüyor. Kitapta daha sonra tek başına kampa giden Teo’nun yaşadığı zorluklar anlatılıyor. Kampta geçirdiği süre içinde ayakkabılarını bağlamaktan çanta hazırlamaya kadar pek çok konuda eksikliklerini fark eden Teo, kamptan büyümüş ve sorumluluk sahibi olmanın ne anlama geldiğini öğrenmiş olarak evine dönüyor.
Kitabın ikinci bölümü ise Anne Babalara Öneriler adını taşıyor. Bu bölümde çocuğunuza nasıl yaklaşmanızla ilgili pek çok sorunun yanıtını bulacaksınız. Dr. Gülseren Budayıcıoğlu ve Yağmur Artukmaç‘ın yazdığı Kral Teo Kitabı’nda “Aman yemeğini ye, aman üşüme, aman yorulma” diyerek çocuğunun üstüne düşmenin, anne-babaların sık yaptıkları hatalardan birisi olduğu belirtiliyor. Aynı şekilde, hiç sorumluluk vermeden çocuk yetiştirmenin sakıncaları da anlatılıyor.
Çocukların elde edemediği bir şey olması gerektiğini anlatan kitapta, çocuklara sürekli ve karşılıksız olarak her şeyin verilmesi durumunda, onlara üstüne hayal kurup çaba harcayacakları hiçbir şey kalmayacağı vurgulanıyor.
Madalyon Psikiyatri Merkezi tarafından onaylanmış Kral Teo Kitabı’nda, çocuklarını hiç maç yapmadan hayatlarının maçına hazırlayan anne-babaların yanında, çocuklarına sorumluluk vererek hayata hazırlayan anne-babaların çocuklarına da yer veriliyor. Kitapta gerçek kralların, erken yaşta sorumluluk sahibi olmayı öğrenen çocuklar arasından çıkacağı belirtiliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yok.