Hayatı Yeniden Keşfedin
– Aşırı vicdan ve hayır diyememek yüzünden kendi ihtiyaçlarınıza sıra gelmiyor mu?
– Terk edilmekten korktuğunuz için ilişkilerde çok mu altta kalıyorsunuz?
– Sağlığınızı kaybetmek, aklınızı kaçırmak, parasız kalmak, uçağa binmek gibi korkularınız yaşama sevincinizi yok mu ediyor?
– Hayatınız işleri yetiştirmeye çalışmakla mı geçiyor?
Tatmin etmeyen ilişkiler, evhamlarla dolu bir hayat, nedensiz yere diğerlerinden aşağı hissetmek…Bütün bunlar fark etmeden kabul ettiğimiz inanışlarımızı değiştirerek çözülebilir.
Bu kendi kendine zarar verici düşünme ve hissetme kalıplarına “şema” adı verilmektedir.
Hayatı Yeniden Keşfedin, mutluluğa ulaşmanızı engelleyen bu girdaplardan nasıl kurtulacağınızı gösteriyor.
Kişiliğe işlemiş ve tedavisi zor sorunlar için geliştirilen ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış Şema Terapi’nin yaratıcılarından Jeffrey E.Young ve Janet S.Klosko, ilaçların
yardımı ve uzun süren geleneksel terapiler olmadan, şemalarınızı testler aracılığı ile fark edip, Bilişsel Terapinin devrim niteliğindeki ilkeleri ile değiştirmenize yardımcı oluyor.
Jeffrey Young ve Janet Klosko’nun, kişilik problemlerinin zor konuları ile, bilişsel terapinin ilkeleri ve tekniklerinden yararlanarak uğraşmalarından çok memnunum. Bu yazarların, hem ilişkilerde hem iş hayatından anlamlı değişimler yapmak için gereken güçlü aletler geliştirip toplumun erişebileceği hale getirerek öncü bir iş yapmışlardır.
Kişilik bozuklukları, hastalara aşırı bir mutsuzluk getiren, kendi kendini yıkıcı hayat boyu süren örüntülerdir. Kişilik bozukluğu olan insanların yaşamakla ilgili uzun vadeli sorunları vardır ve buna ek depresyon ve kaygı semptomları eklenir. Yakın ilişkilerinde genellikle mutsuzdurlar ve kronik olarak kariyerlerinde yapabileceklerinin altında bir başarı gösterirler. Hayatın genel niteliği, onların arzuladığının altındadır.
Bilişsel terapi bu zor ve kronik örüntülerin zorluğunun üstesinden gelebilmek için genişliyor. Kişilik sorunlarının tedavisinde, biz sadece semptom kümelerinde değil – depresyon, kaygı, panik atak, bağımlılık, yeme bozuklukları, cinsel problemler ve insomnia – ama ayrıca altta yatan şemalara ve kontrol edici inançlara da değiniyoruz. Hastaların çoğu terapiye bu temel şemaların semptom şeklinde yansıması ile gelir. Tedavide bu şemalara yönlenmenin, hastanın hayatındaki bir sürü alana yansıyacak yararlı etkileri olabilir.
Bilişsel terapistler, şema seviyesindeki olayların belirli işaretlerini bulmuşlardır. İlki hastanın bir problemden bahsedip şöyle demesidir: “ Her zaman böyleydim. Her zaman bu problemim vardı.” Problem o kişiye “doğal” gelir. ikinci olarak, hasta seans içinde terapist ile kararlaştırdıkları ödevleri yapamaz. Bu “takılıp kalmış” olmanın getirdiği bir şeydir. Hasta hem değişmek ister, hem değişime direnç gösterir. Üçüncü olarak, hasta kendisinin başka insanlar üzerinde olan etkisini göremez. Kendi kendine zarar verici davranışlarda iç görü eksikliği vardır.
Şemaların değiştirilmesi zordur. Şemalar bilişsel, duygusal ve davranışsal öğeler ile desteklenir ve terapide bütün bu öğeler ele alınmalıdır. Bir veya iki alandaki değişim işe yaramayacaktır.
Hayatını Yeniden Keşfet bu kronik ve kendi kendine zarar verici kişilik örüntülerinin on bir tanesini ele alıyor. Bu kitap çok karmaşık olan bir materyali alıp, basit ve anlaşılır bir hale getirmektedir. Okuyucular kolayca şema fikrini anlayacak ve kendilerinde olan şemalar ile özdeşleştirebilecektir. Materyal olarak gerçek klinik deneyimlerden alınmış olguların kullanımı, okuyucuların kişisel bir şekilde o şema ile kendini ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır. Yazarların bu kitapta bahsettiği teknikler değişim getirecek güçlü tekniklerdir. Yaklaşımları kapsayıcıdır. Bilişsel terapinin pratik ve problem çözme odağını koruyarak bilişsel, davranışçı, psikanalitik ve yaşantısal terapilerden yaralanmaktadırlar.
Hayatını Yeniden Keşfet en acı veren, hayat boyu süren problemlerimizin üstesinden gelmek için pratik teknikler sunmaktadır. Ve ayrıca, bu kitap yazarlarının aşırı hassasiyetini , şefkatini ve klinik görüşlerini yansıtıyor.
Yayıncı: Psikonet
Yayın Tarihi: Ocak 2012
Sayfa: 452
Boyut: 13,5 – 19,5
Orjinal Dili: İngilizce
Kitap Dili: Türkçe
Yorumlar
Henüz yorum yok.